''Mijn mooiste momenten met...''

Mooiste momenten met het grote misschien

Miles Halter had een saai leven en hij was op zoek naar het grote misschien en besluit om naar een kostschool te gaan. Daar ontmoet hij zijn nieuwe vrienden Takumi, Alaska en de Kolonel. Miles is helemaal stapelgek van de beeldschone Alaska en is er zelfs verliefd op en kan zijn ogen niet van de lieve en grappige Alaska afhouden. Samen beleven ze allerlei leuke, spannende en gezellige avonturen. Tot dat er iets vreselijks gebeurt. Alaska beland in een fataal auto ongeluk en overlijd meteen. Miles en zijn vrienden proberen uit te zoeken wat er nou echt aan de hand was, wat er nou echt is gebeurt. Samen proberen ze uit te zoeken of het een echt ongeluk was, of een gelukte poging tot zelfmoord…

Wat raakte mij het meest in het verhaal?

Het deel in het verhaal wat mij het meest raakte was wanneer Alaska dood ging. Ik vond het super zielig voor Miles en zijn vrineden toen ze dood ging. Ze was ook echt ineens dood, het was heel plotseling, niemand had het verwacht. Het was heel opeens zoals het in het echt  ook zou zijn. De dagen erna, dus na het overlijden van Alaska vond ik ook heel mooi geschreven. Miles zit daar dan in een soort van trans van verdriet om het verlies van Alaska, en dit werd zo goed en mooi beschreven, dat toen ik het las, ik ook in een soort van trans zat. Ik vond het een heel mooi boek met een mooie afsluiting. Het is goed geschreven en erg bijzonder.                        

Nikki Doensen

Verknipte gedicht + analyse

 

Juffrouw A

Op 19 september, een nevelige

negentiende, stapte juffrouw A

aan de verkeerde kant van

haar scheepjes Steeds Tevreeden

in het Meppelerdiep..

 

Het was al koud, zij had

de kachel niet aan kunnen krijgen,

haar moeder was gestorven,

alles roestte en knarste, vanuit

haar kombuis leken god en

sociale zaken niet te bereiken.

zij ging van boord.

 

Rutger Kopland 1934-



Wat ons opvalt?

Het gedicht heeft geen rijmschema. Volgens mij gaat het gedicht over een vrouw die het leven niet meer ziet zitten. Dat zie ik aan 'aan de verkeerde kant' en 'Het was al koud, zij had de kachel niet aan kunnen krijgen' waarmee de schrijver volgens mij bedoelt dat ze niet blij meer kan worden en een einde aan alles wil maken. Haar moeder is gestorven, alles roestte en knarste. Daarmee bedoelen ze denk ik dat toen niks haar mee zat, zij van boord ging. In de zin 'zij ging van boord' denk ik dat de schrijver bedoelt dat ze door van boord te gaan, een einde aan haar leven wilde maken, te stoppen met leven en zelfmoord pleegde. Dit wordt niet gezegd in het gedicht maar waarschijnlijk wil de schrijver dit wel laten weten, zonder het woord echt te gebruiken. Hij beschrijft het op een manier waardoor het niet te hard aan komt.


Wat komt er in voor?

Het gedicht heeft een titel en een bronvermelding met het geboortejaar van de dichter. Het gedicht heeft korte regels. De inhoud wordt niet precies gezegd, dus daardoor is het gedicht ingedikt. 

 

analyse door: Tom Middendorp en Nikki Doensen

 


Fictie

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/68090

Landjepik - Derk Visser

Feitelijke gegevens over het boek

Gebruikte druk: 1e

Verschijningsdatum 1e druk: APRIL 2009

Aantal bladzijden: 123

Uitgegeven bij: Nieuw Amsterdam


De kaft

Het is een hardcover boek en op de voorkant staat een getekende afbeelding van Ana en Evren. Duidelijk is dat Ana zwanger is: ze zitten op de grond in het gras.


Wat voor soort boek is het ?

“Landjepik is een echte puberteitsroman. Het boek is geschikt voor jongens en meisjes van af pakweg 13-14 jaar. Het boek heeft een ruime bladspiegel en is daardoor heel snel te lezen. Visser spreekt de taal van de straat en dat geeft een levendige dialoog. Het boek is voor de bedoelde leeftijdsgroep heel gemakkelijk te lezen. Jammer is het dat het verhaal niet veel langer is geworden. In dit onderwerp had veel meer stof gezeten.



De flaptekst

In Landjepik portretteert Derk Visser twee jonge mensen: zwangere Ana uit Kosovo en Evren uit Turkije. Ze komen elkaar tegen in de stad. Evren beweert dat hij de vader is van het kind in Ana’s buik en wil met haar trouwen. Maar trouwen kan in Nederland pas als je achttien bent. Ana heeft geen zin in wéér een jongen, en al helemaal niet in een Turk. Ze wil het liefst zo snel mogelijk weg uit het kille Nederland. Terug naar Kosovo. Maar helemaal ongevoelig voor de charmes van Evren is ze niet en misschien komt hij haar toch van pas – Ana kan namelijk niet autorijden en Evren wel. Hij helpt haar waar hij kan, voor hem is het echte liefde, maar hij heeft ook nog een andere reden om met haar te willen trouwen. Samen vluchten ze in een gestolen BMW de stad uit. Op weg naar Kosovo. Tot de benzine op is.


Hoe is het verhaal opgebouwd?

Het boek kent eigenlijk wel een bijzondere opbouw. Er is namelijk geen onderverdeling in hoofdstukken: er is sprake van één doorlopend verhaal zonder verdere onderverdeling.


De titel

“Landjepik” wordt in het verhaal uitgelegd: het verhaal over de aanpassingsproblemen van vluchtelingen en immigranten. Turken (Evren) en Serviërs (Ana).  Evren denktdat Nederlanders bang zijn dat Turken het land zullen inpikken. Dit kun je lezen op bladzijde 107. Op die bladzijde wordt dan enkele keren gesproken over het inpikken van land. Het gaat dus meer over de angst van de Nederlanders voor allochtonen. Dat is natuurlijk een actueel onderwerp vergelijk de houding van Geert Wilders tegenover de mensen die de islam aanhangen.

Wie vertelt het verhaal aan de lezer?

Het verhaal wordt verteld door de 15-jarige Anna die van Servische afkomst is. Ze komt uit Kosovo waar ze haar ouders heeft verloren en ze is naar Nederland gevlucht. Ana vindt zichzelf ook altijd dik.

Ze vertelt in de ik-vorm en ze doet dat in de onvoltooid tegenwoordige tijd. Dat verhoogt de spanning omdat je op die manier als lezer de afloop niet kent.


Tijd van het verhaal

Er worden geen aanwijzingen voor data en jaartallen gegeven, maar uit het gehele verhaal blijkt dat er sprake is van een actueel verhaal uit de 21e eeuw. Ana is Kosovo ontvlucht toen ze nog jong was. (negen jaar) Ze is nu 15 jaar. De oorlog in Kosovo speelde in 1999. Dat zou kunnen betekenen dat het verhaal zich omstreeks 2005 afspeelt.


Plaats van handeling

Er worden ook geen aanwijzingen gegeven over de plaats van de gebeurtenissen. Wel is het zeker dat Ana en Evren in een grote stad wonen die ze halverwege het verhaal ontvluchten.

Waarschijnlijk gaat het toch gewoon om de stad Amsterdam.

Het is in ieder geval wel zeker dat het om Nederland gaat, want er worden allerlei Nederlandse gebruiken (het bezoeken van meubelboulevards op Tweede Paasdag) en namen (Marco Borsato) gebruikt.


Samenvatting van de inhoud

Eigenlijk is het maar een heel kort verhaal, dat met heel grote letters en een ruime bladspiegel wordt afgedrukt. Je bent er waarschijnlijk in een uurtje doorheen.

Het verhaal begint in de Bristol (soort superstore ) waar de 15-jarige Ana (afkomstig uit Kosovo-Servië) een 17-jarige Turkse jongen ontmoet, Evren. Deze valt meteen met de deur in huis. Ana is zwanger van hem (dat denkt hij) en hij wil met haar trouwen. Maar op dat moment wijst ze hem nog af. Wat heeft ze voor toekomst met hem: hij is vakkenvuller bij de Aldi


Wanneer ze buiten de Bristol komt, ziet ze dat Evren ruzie heeft met twee Antillianen in een zwarte Mercedes. Hij scheurt er met zijn auto vandoor. Ana gaat met de tram naar op zoek naar onderdak in een opvangtehuis, maar er is geen plaats voor haar. Ze heeft bovendien geen goede reputatie. Dan is ineens Evren weer bij haar en ze proberen in het tehuis onderdak te krijgen. Een vrouw van de Kinderbescherming wil met haar praten over de aanstaande bevalling, maar Ana wil dat niet: ze rent het tehuis uit

Ze stapt bij Evren in de auto (een geleende BMW) en ze praten over verkering en trouwen. De discussie is dat Ana eigenlijk te jong om te trouwen is en ze wil liever niet met een Turk trouwen. Ze verwacht dat ze haar (een Servisch sletje) niet zullen accepteren. Evren ontkent alles, is vol van het feit dat Ana een baby van hem verwacht, al is dat niet helemaal zeker, want Ana heeft het met meer jongens gedaan. Ze wil eigenlijk alleen maar weg uit het koude en kille Nederland met zijn rare gewoonten. Bovendien heeft ze een traumatische ervaring uit Kosovo overgehouden toen haar ouders in de oorlog omkwamen. Ana zit daardoor vol woede.

Haar ouders zijn in brand gestoken toen Ana bessen aan het plukken was in het bos. Toen ze terugkwam zag ze beide ouders in brand staan, net zoals de boerderij waar ze op woonde en de dieren die er leefden. Ze is snel terug het bos in gerent om in leven te blijven. Ze werd uit Kosovo gehaald door Marco Borsato. Ze heeft wel zes cd’s van hem. Ze is boos op God, omdat god haar en haar ouders niet  De oorlogsmisdadigers zijn nooit berecht. Dat neemt ze Nederland weer kwalijk.

Evren gaat langs zijn ouders en wil hen laten kennis maken met zijn nieuwe vriendin, maar dat gaat allemaal niet door, want zijn vader met wie hij ruzie heeft, laat hem niet binnen en Ana denkt dat dit door haar komt. Ze weet dat ze een zoontje krijgt en Evren wil dat hij de spits van zijn favoriete voetbalclub Galatasaray wordt.


In de BMW die van een “vriend” is, vindt Ana in het handschoenenkastje een pistool. Ze wil absoluut weten hoe dat daar komt en Evren zegt dat de auto van een vriend is. Ze moeten gaan tanken, maar bij het tankstation worden ze weer lastig gevallen door de twee Antillianen in de Zwarte Mercedes. Ze beweren dat de auto van hen is en dat zijn vriend hem nooit heeft betaald.

Evren verweert zich met zijn pistool en schiet de banden van de auto lek. Dan vluchten ze opnieuw. Maar ze komen niet zo ver, want Ana heeft in plaats van diesel, benzine getankt en de auto kan niet verder. Ze krijgen daardoor ruzie en hebben het over de positie van Turken in Nederland. De Nederlanders zijn bang dat hun land zal worden ingenomen (Landjepik) door de buitenlanders.

Op een bepaald moment loop Evren weg van de auto en Ana blijft alleen achter. Daarna probeert ze hem weer te zoeken. Hij is te vinden in een huisje in het bos. Als ze binnenkomt, staat Evren naakt onder de douche. Ze gaat met hem onder de douche. Daarna gaan ze in het bed liggen en Ana vraagt Evren of ze zijn eerste meisje is met wie hij naar bed is geweest. Evren zegt dat dat het geval is. Ze fantaseren over hun ouders en over de nieuwe spits van Galatasaray.

Dan horen ze geblaf . Er komt een peloton ME’ers op hen af. Evren heeft immers geschoten. Ze trekken zich terug in de kelder. Ana wil in Kosovo trouwen en Evren wil een eigen eetzaal beginnen. Ze zien de namen van Ana, Evren en Zoon al op het raam staan. Dan komen de mannen het huis binnen. De hond moet hen geroken hebben, want de voetstappen komen op hen af.


Waar gaat het boek over ? (thema)

Het boek gaat over het verschil in leven tussen Nederlanders en allochtonen. Ana is vluchteling en Evren immigrant en ze vinden allebei dat ze niet worden geaccepteerd en daarom gediscrimineerd worden in Nederland. Nederlanders beschouwen hen als mensen die het land komen inpikken. Daarom wil Ana weer terug naar Kosovo. En Evren is met zijn auto het middel daartoe. Omdat ze zelf een belangrijke fout maakt en de verkeerde brandstof tankt, kunnen ze niet verder. Omdat Evren geschoten heeft op de Antillianen, wordt hij gezocht door de ME. In het huisje waarin ze zich terugtrekken,filosoferen ze eerst nog over trouwen, kinderen krijgen, een zaak openen maar dan komt de politie (lees: de oorlog) toch weer naar hen toe.


Het boek heeft een open einde: je weet dus niet hoe het met Ana en Evren afloopt , maar je kunt wel verwachten dat de illusies die de beide pubers koesteren, niet zullen uitkomen. Daarom in “Landjepik” ook een verhaal over verbroken illusies, de desillusie dus. De dromen van de kinderen zullen nooit uitkomen.


Belangrijke personages

Er zijn natuurlijk maar twee personages in de puberroman: Ana en Evren. Ze verschillen bijna 3 jaar in leeftijd, maar verder koesteren ze allebei illusies over hun toekomst, die wordt gepersonifieerd in de spits van de Turkse kampioen: dan zullen de ouders van Evren wel trots zijn op hem.


Een ander kenmerk van beiden is ook dat ze vol woede zitten: Ana op de mensen die haar ouders hebben gedood maar ook op Nederlanders, die ze racistisch vindt. Ana is ook boos op God die alles heeft toegelaten. Ze zegt over God: “Als er een God bestaat die dit heeft geregeld, dan zoek ik hem op als ik doodga, dan klets ik me met een smoes de hemel in en als ik hem dan zie lopen, dan trap ik zijn knieschijven kapot.’ Maar ook de Nederlanders hebben nooit iets gedaan om de misdadigers te berechten.

Evren is boos op zijn ouders en ook op de Nederlanders. Hij wordt gediscrimineerd. Ze mopperen samen over de verwende Nederlandse kinderen.



Over de schrijver

Derk Visser (1959) begon na zijn studie communicatie aan de heao een opleiding audiovisueel aan de Vrije Academie, en vestigde zich daarna als zelfstandig filmmaker. Een toevallige ontmoeting met kinderen uit een leefgroep was het begin van een carrière in de jeugdhulpverlening, waarin hij inmiddels vijftien jaar actief is.

Derk Visser verstaat jongeren. En dankzij hem verstaan zij zichzelf. Hij is hogelijk geprezen om zijn debuut Patchouli. En terecht. Van Patchouli verschenen inmiddels al drie drukken. Zijn tweede boek, Patatje oorlog, werd eveneens lovend besproken en herdrukt.


Wat schreef hij nog meer

- Patchouli

- Patatje oorlog


bron: http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/95847-de-hongerspelen-van-suzanne-collins.html

 

De Honger Spelen - geleide boekopdracht

Katniss Everdeen is een 16 jarig meisje, die sinds de dood van haar vader, voor haar moeder en zusje Primrose moet zorgen. Haar vader overleed bij een ongeluk in de mijnen waar hij werkte, waardoor haar moeder in een depressie raakte. Dit zorgde ervoor dat ze niet meer voor het gezin kon zorgen. Om voor het gezin te zorgen jaagt Katniss vaak illegaal in de bossen met haar vriend Gale.

Elk jaar vinden de zogenaamde Hongerspelen plaats. Deze hongerspelen zijn geïntroduceerd nadat 74 jaar geleden de 13 districten in opstand kwamen tegen het capitool. Elk jaar stuurt ieder van de nu nog 12 overgebleven districten 1 jongen en 1 meisje tussen de 12 en 18 jaar oud naar de hongerspelen, slechts 1 kind overleeft het. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt om gekozen te worden. In ruil daarvoor kan je ervoor kiezen om wat eten te krijgen, hiervoor wordt de kans groter dat je wordt gekozen.

Totaal onverwacht wordt het 12-jarige zusje van Katniss, Primrose, gekozen voor de spelen. Katniss kan dit echter niet verkroppen en kiest ervoor om als vrijwilliger naar de spelen te gaan, zodat haar zusje niet hoeft. De mannelijke speler wordt Peeta Mellark, de bakkerszoon die Katniss ooit brood gaf tegen de hongersnood. Na wat korte gesprekken met geliefden beloofd Katniss aan haar zusje te winnen. Ze krijgt van Madge, de dochter van de burgemeester, een speldje van een spotgaai als aandenken aan district 12. Kort daarna gaan Peeta en Katniss richting het Capitool om klaargestoomd te worden voor de Spelen. Tijdens het interview voorafgaande aan de spelen zegt Peeta verliefd te zijn op Katniss. Hierdoor worden Katniss en Peeta nog populairder. Dat waren ze al nadat ze een geweldige indruk achterlieten tijdens de openingsceremonie, doordat hun kleding schitterend was. Ze stonden daar letterlijk in vuur en vlam.

Na dagenlang training en voorbereiding is het tijd om met de spelen te beginnen. De districten 1,2 en 4 hebben elk jaar de grootste kans en worden de Beroeps genoemd. Zij worden klaargestoomd voor deze spelen en zij zien het dan ook als een eer om mee te doen. Peeta kiest ervoor om zich bij deze groep aan te sluiten en met ze samen te werken. Katniss voelt zich hierdoor bedrogen, maar als het er echt om gaat kiest Peeta ervoor om haar proberen te redden. Peeta raakt in deze actie zwaargewond in het been door een actie van Cato.

 

Katniss heeft ondertussen een pact gesloten met de 12-jarige Rue uit district 11, vooral omdat ze heel erg lijkt op Katniss' zusje Primrose. Hun plan is om de voedselvoorraad van de beroeps te vernietigen. Ze spreken af om vogelgeluiden te maken, zo kunnen ze horen of ze beide nog in leven zijn. Ook spreken ze af om op een bepaalde plek terug te keren. Katniss komt erachter dat de voorraad beschermd is door mijnen en met haar pijl en boog lukt het haar om de mijnen tot ontploffing te brengen en dus de voorraad te vernietigen. Door deze actie is ze aan één oor doof geworden, dit zal tijdens de spelen niet meer goedkomen.

Rue is echter niet op de afgesproken plaats teruggekomen en dus gaat Katniss opzoek. Ze komt erachter dat de jongen uit district 1 haar gevangen heeft genomen en dodelijk verwond. Als reactie hierop schiet Katniss een pijl door hem heen, waarna de jongen overlijdt. Katniss zingt een liedje terwijl Rue stervende is en bedekt haar lichaam met bloemen als eerbetoon.

Kort daarna wordt medegedeeld dat als zowel de jongen als het meisje van hetzelfde district als laatste over is, dat ze dan beiden als winnaar worden aangewezen. Hierdoor wordt het voor Katniss wel heel aantrekkelijk om op zoek te gaan naar Peeta. Ze vindt hem, maar hij is zwaargewond en zal zonder medicijnen niet overleven. Toch probeert ze hem in leven te houden en door hun schijnbare liefde krijgen ze veel sponsors en dus veel goederen. Katniss is er echter niet van overtuigd of haar liefde wel echt is. Dan wordt er aangekondigd dat tijdens een speciaal feestmaal de overgebleven tributen iets kunnen krijgen wat ze heel hard nodig hebben. Doordat dit in een open veld gebeurt, zijn de tributen wel heel kwetsbaar. Na een gevecht met een andere tribuut lukt het Kattnis toch om het medicijn, dat in het pakketje zat, te pakken. Katniss is tijdens het gevecht gewond geraakt aan haar hoofd. Ze smeert het medicijn op Peeta´s been maar van Peeta moet ze het ook op haar hoofd smeren. 

De volgende dag zijn ze beide genezen en gaan ze samen jagen. Tijdens het verzamelen van bessen let Peeta even niet op en Vossensnuit, een andere tribuut, steelt een deel van zijn verzameling. De bessen blijken echter giftig te zijn en Vossensnuit overlijdt.

Uiteindelijk zijn alleen Peeta, Katniss en Cato nog over. Na een achtervolging van de Mutts, een soort wolven met de ogen van de dode tributen, gaat ook Cato dood en zo zijn alleen Peeta en Katniss nog over. Het Capitool vindt het echter niet genoeg en er kan toch maar één winnaar zijn van de spelen. De dodelijke bessen waardoor Vossensnuit aan haar einde kwam speelt weer een belangrijke rol. Peeta en Katniss zijn van plan deze tegelijkertijd te nemen waardoor er geen winnaar zal zijn. Het Capitool moet dus wel ingrijpen. Door deze actie die door Katniss verzonnnen is, heeft ze niet alleen de spelmakers, maar ook de leider van het Capitool tegen zich.

Maak jouw eigen website met JouwWeb