Aardrijkskunde

Aboriginals presentatie.pdf
PDF – 845,9 KB 145 downloads

Aboriginals

Door:

Dou’aa Ameziane

Tom Middendorp

Nikki Doensen

Stef van Gils

H3a









Hoofdvraag:

Wie zijn de Aboriginals?


Deelvragen:


- Wat zijn de leefgebieden van de Aboriginals?


- Geschiendenis Aboriginals


- Natuurlandschap en Klimaat


- Cultuur


- Waarom zijn er steeds minder Aboriginals?


- De bestaanswijze en toekomst van de Aboriginals
















Wat zijn de leefgebieden van de aboriginals?



Vroeger had iedere stam zijn eigen grond gebied. Maar zelfs daarvoor waren ze allemaal nomaden en trokken ze rond en hadden dus geen vaste plek. De leefgebieden van de Aboriginals veranderden toen de Europeanen, en vooral de Britten naar Australië kwamen, vanaf toen is het leefgebied van de Aboriginals veranderd(het werd kleiner). Uiteindelijk was er geen gebied meer over waar ze op hun eigen manieren konden leven. Tegenwoordig leven ze in reservaten waar ze nog steeds nog op hun eigen manieren proberen te leven. Ze krijgen tegenwoordig wel steeds meer stukken grond terug, maar die grond is niet meer bruikbaar voor hun. Tegenwoordig gaan er steeds meer Aboriginals in de stad leven, het probleem van te weinig land is de belangrijkste reden dat ze over huizen naar de stad. Maar zelfs nu nog trekken sommigen Aboriginals door Australië. Je kunt namelijk heel lang door Australië zonder dat

je iemand tegen komt. Maar er zijn maar heel weinig stammen

die dat doen. De meesten stammen leven tegenwoordig in de  

gebieden: Western Australië, Northern territory en Queensland.



Stef van Gils










Geschiedenis Aboriginals


Eerst gaan we bespreken wat de Aboriginals betekend. Aboriginals is eigenlijk de Engels benaming voor ab origine wat vanaf de voorsprong betekend is het Latijn. De Aboriginals waren nomaden. Ze leefden in groepen van ongeveer 35 personen. In het midden van Australië waren er minder personen in de groepen omdat er in het midden van Australië minder voedsel was dan aan de kust. De Aboriginals maakte geen gebruik van landbouw. Ze jaagden met boemerangs en woomera's.                                

                                                           











BoemerangWoomera


Veel boemerangs worden nu als souvenir verkocht maar die boemerangs zijn vaak mooi

beschildert met allerlei patronen maar dat was vroeger niet zo. De mannen jaagde vooral en de vrouwen verzamelde vooral bessen en planten. Aboriginals vinden zichzelf onderdeel van de natuur waarbij alles samenhangt. De Aboriginals zijn vanuit Azië naar Australië getrokken. Er zijn verschillende theorieën hoe ze daar gekomen zijn.

1. Dat ze vanaf Papoea-Nieuw-Guinea naar Australië zijn gelopen terwijl de zee er tussen bevroren was waardoor ze er gewoon naar toe kunnen lopen en toen het ijs ontdooide de zeespiegel steeg waardoor ze niet meer terug konden.

2. Dat ze met boten er naar toe zijn gevaren waarschijnlijk met kano's.

In de 18e eeuw kwamen de Engelse naar Australië met spullen die de Aboriginals nog nooit gezien hebben zoals vuurwapens en eten. Maar de Engelse namen natuurlijk ook ziektes mee vanuit Europa. Waardoor er veel Aboriginals zijn gestorven.  


Tom Middendorp



Natuurlandschap en klimaat Aboriginals


Australië ligt aan de andere kant van de wereld. Als het hier winter is, is het daar zomer dus in Australië is het in januari zomer. Australië heeft verschillende klimaten het noorden van Australië heeft een tropisch gebied waar zomers nat en warm zijn en de winters zijn nooit koud. Het midden van Australië heeft een woestijnklimaat. Maar in het zuiden kan in de winter sneeuw vallen en zelfs genoeg om op bijvoorbeeld Mounth Hotham te gaan skiën.

Dus er valt weinig regen. In de zomers worden er temperaturen gemeten van 40 graden en

soms ook wel 50 graden! Dit komt vaak voor bij hittegolven die vaak voorkomen in Australië. Van januari tot maart komen in Australië ook veel orkanen voor.  

De kust van Australië heeft vruchtbare grond waardoor daar veel steden zijn gevestigd. Zoals je op de kaart hierboven ziet.


Tom Middendorp












Cultuur


Muziek:

Aboriginals maken meestal muziek over de voorouders, de mythen en de natuur. Ze maken hun muziek in een geheimzinnige taal zodat alleen hun volk het verstaat. Het instrument dat het meest gebruikt wordt is een termieten uitgeholde boomstam genaamd Didgeridoo. De beschilderingen of graveringen op de Didgeridoo hebben meestal een betekenis maar er staan ook goden of dieren op. Je bespeelt de Didgeridoo door er in te blazen. Tijdens ceremonies maken de mannen muziek op de Didgeridoos en wordt daar op gedanst. Vaak tikken ze ook met boemerangs of met klankstokken tegen elkaar aan.



Kunst:

Aboriginals maken mooie tekeningen op rotsen en vormen in het zand die moeilijk na te maken zijn. Ook zorgen ze ervoor dat houten palen en de muren van grotten een belangrijke betekenis krijgen door er op te schilderen meestal deden ze dat met klei, water, aarde en verf van houtskool en meestal in het rood. De tekeningen en/of beschilderingen worden gebruikt voor rituelen daarom maken ze die tekeningen/beschilderingen op heilige plekken. De boemerang wordt ook beschildert omdat het een belangrijk jacht wapen voor hun is. De beeldende kunst van de Aboriginals wordt heel traditioneel gebruikt. Ze gebruiken nog steeds de traditionele afbeeldingen, tekens en symbolen. De lichamen van de vrouwen werden beschilderd voor de voorouders. De vrouwen zongen dan ook liedjes voor hun op heilige plekken waar ook die beschilderingen en/of tekeningen zijn. De Didgeridoo, beschilderingen, zandbeelden en andere voorwerpen worden gemaakt door de mannen. Bij ceremonies kwamen mannen ook met een beschilderde lichaam. De verf wordt gemaakt met grondstoffen die ze bij hun uit de natuur halen zoals: vet en bloed van dieren, zand en Okers. Ook schilderde ze de ziel van iemand die is overleden. Dat deden ze om de ziel de weg te wijzen naar waar de voorouders van de Aboriginals zijn. De meeste kunst van de Aboriginals is verdwenen in de natuur en lichaamsbeschilderingen vervagen of spoelen weg. Dus zoveel oude kunst is er niet meer over.


http://akaboriginals.webs.com/rituelenkunstenmuziek.htm


Taal:

Er waren vroeger ongeveer 300 tot 500 stammen. Elke stam had een eigen taal en ook eigen gewoontes en natuurlijk een eigen plek. Het was niet zo heel handig dat elke stam een eigen taal had want ze konden zo niet met elkaar communiceren wat ze soms wel eens moesten bijvoorbeeld als 2 mensen uit verschillende stammen met elkaar wilde trouwen.


http://www.spreekbeurten.info/aboriginals.html


Het geloof:

Volgens de Aboriginals is alles hetzelfde zoals levend en dode natuur en hoort alles bij elkaar zoals: het weer, het landschap, de dieren die er leven, hoe mensen zich gedragen. De Aboriginals geloven dat de scheppingstijd waarin de Aarde is ontstaan nu nog steeds bezig is. Zij noemen het Droomtijd of Dreaming. Zij geloven dat hun voorouders de Aarde hebben geschapen. Daarom zijn de voorouders van de Aboriginals zo belangrijk voor hun. De voorouders hebben invloed op alles zoals het land en het landschap. De Aboriginals geloven dat de voorouders nog steeds aanwezig zijn in de natuur daarom vinden zij het ook zo belangrijk om goed voor het land te zorgen. Zij vinden dat het hun plicht is om er voor te zorgen dat het deel van het land waar zij op leven van hun en hun voorouders blijft. Een Totempaal is een teken voor de scheppingsouders, elke stam heeft er dan ook een. Aboriginals vinden het ook belangrijk om de heilige plekken te bezoeken want zij geloven dat hun voorouders daar zijn. Ze doen ook veel dingen hetzelfde als dat hun voorouders deden. Ze hopen dat ze hun zo tevreden kunnen houden. Met verhalen, liedjes, dansen, heilige voorwerpen en rituelen wordt de kennis doorgegeven. Er zijn ook heel veel verhalen sommige verhalen mag niet iedereen weten. Sommige verhalen mogen alleen maar mensen horen die een bepaalde functie hebben binnen een stam. Sommige verhalen zijn alleen maar bestemd voor een bepaald geslacht of een bepaalde leeftijd. Alle gebeurtenissen die er nou gebeuren is een verklaring voor volgens de Aboriginals. Dat komt omdat de we volgens de Aboriginals nog steeds in de "Dreaming" en/of "Droomtijd" leven. Dus alles is nog aan het veranderen en gaat mee met de tijd.


Aboriginals geloven dat iedere mens twee zielen heeft. Een die kan sterven en een die niet kant sterven. Door aardig te zijn voor de natuur, dieren en de mensen ga je zuinig om met je sterfelijke ziel. Schelden is verboden. Als je je niet aan de regels houdt, gaat er een stukje van je sterfelijke ziel kapot. Je gaat dus dood als je sterfelijke ziel helemaal kapot is gegaan maar het duurt 80 jaar voordat je sterfelijke ziel kapot gaat ook al heb je je goed aan de regels gehouden of juist helemaal niet. Je onsterfelijke ziel wordt verbonden met de totempaal of met je voorouders. Dus je ziel blijft altijd in leven ook al ben je dood. De Aboriginals geloven dat je onsterfelijke ziel dus doorgaat in een dier, plant of een andere mens.





 tekening van Dreamtime                                           Ritueel Dreamtime



http://akaboriginals.webs.com/hetgeloof.htm


Eten:

De Aboriginals jagen op hun eigen eten meestal wordt dit met een boemerang gedaan. Ze jagen ook met speren die zelf maken met geweien. Omdat het nomaden zijn trekken ze veel rond en eten ze wat er te vinden valt zoals planten en bessen.


http://akaboriginals.webs.com/maniervanleven.htm


Initiatieriten:

Aderlating en bloedoffer wordt bijna bij elk ritueel of initiatieriten gebruikt. Het inweidings ritueel van een meisje van ongeveer 14/15 jaar gaat als volgt: Een man uit dezelfde groep als de voorbestemde echtgenoot ontmaagd het meisje. Er werd dan met een stenen mes in de clitoris van het meisje gesneden en delen ze geslachtsgemeenschap met elkaar. Daarna werd het meisje versierd. Ze werd in gesmeerd in rode oker. En kreeg een hoofdband om en een halsband etc. Hierna wordt ze aan haar echtgenoot gegeven. De man had dan nog een keer recht op gemeenschap want na de bruiloft werd dit verboden. Bij jongens is er ook een bloedoffer namelijk besnijdenis of soms werden de eikels van de penis gespleten. Dit ritueel heet Alchiro-ki-wuma. Na dit wordt de jongen beschildert met totems op hun rug en hun buik deze versieringen heten enchichika. Dit ritueel wordt gedaan zodat die kan groeien naar volwassenheid.


Dou’aa Ameziane









Waarom zijn er steeds minder Aboriginals?

Om dit te kunnen achterhalen moeten we terug naar de geschiedenis van de Aboriginals. Rond 100.000 v.Chr kwamen ze via Azië naar Australië. Ze hebben zich daar steeds meer voortgeplant. Maar toen de Britten op hun kolonisatie tochten naar het grote eiland gingen, werden de Aboriginals sterk onderdrukt, en werden ook veel vermoord omdat ze er anders uitzagen. Later wilden de Aboriginals hun land terug dus gingen ze vechten tegen de Britten, maar ze hadden alleen speren en een pijl en boog dus ze waren geen partij voor de Britten. Later accepteerden ze het steeds meer dat ze hun land niet meer gingen terug krijgen, daarom waren er steeds meer Aboriginals die in de steden gingen wonen en die kregen kinderen met de Britten en zo waren er steeds minder echte Aboriginals met een Aboriginal vader en moeder. Ze zijn ook meer gaan reizen over de hele wereld, en dan waren ze ook wel eens betrokken bij terrostische aanslagen of natuurrampen. Maar er zijn nog wel Aboriginals die leven in het wild en die worden ook best oud maar ze hebben steeds minder eten omdat er niet veel dieren meer leven in het wild.

Nikki Doensen



De bestaanswijze en de toekomst van de Aboriginals

Hoe is het nu?

Doordat de Aboriginals naar reservaten zijn verdreven hebben ze maar weinig plek om te leven. Ze leven daar in een grot en niet meer in een huisje van takken en bladeren waarin ze eerst leefde. Sommige Aboriginals willen niet naar reservaten en die worden gedumpt in een rotsgebied waar ze zelf maar moeten zien te overleven. Daar moeten ze zelf hun voedsel vinden en zelf hun huizen maken. Het lukt ze niet altijd om te overleven, daardoor zijn er steeds minder Aboriginals. Sommige Aboriginals gaan in mijnen werken, want ze hebben een goed gevoel voor grondstoffen.

Ook al worden ze naar reservaten gestuurd, hun tradities zijn nog niet voorbij. Ze houden feesten in de Ayers Rock, dit is een heilig plaats voor de Aboriginals. Ook maken ze tekeningen op hun huid, in het wit. Bij de Ayers Rock maken ze ‘Dreamings’. Dat zijn ingewikkelde tekeningen die vanuit hun ogen wat vertellen over hoe het bij hen is. Daarna wissen ze de tekeningen uit en zullen de voorvaderen vertellen hoe het nu bij hen is.


Hoe zal het verder gaan?

De Aboriginals  zijn de laatste tijd veel vooruit gegaan, maar niet op alle gebieden. Er is veel werkloosheid bij de Aboriginals en ze leven vaak in kleine huizen en hebben slecht hygiëne waardoor het sterftecijfer nog hoger ligt. Ze hebben wel meer land teruggekregen door vele recht zaken en worden steeds meer geaccepteerd. Maar tegenover het respect dat Aboriginals nu krijgen word er nog steeds veel gediscrimineerd, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en bij de politie en in de gevangenissen. Maar hoe zal het verder gaan? Ze verwachten dat bij de komende verkiezingen de Labour Party zal worden gekozen omdat deze partij de rechten en problemen van de Aboriginal bevolking aan wil pakken. Daarom zullen veel Aboriginals op deze partij stemmen. Maar niet alleen de Aboriginals zullen voor deze partij kiezen, ook veel Australiërs die voor een rechtvaardig land zijn zullen hierop stemmen. Ze willen dat Australië zijn officiële excuses aanbied aan de Aboriginals. Dit jaar is er een project voor 4.000 huizen opgezet, en er gaan er waarschijnlijk nog meer komen. De regering van Australië krijgt van andere landen steeds meer commentaar over de manier waarop de Aboriginals behandeld werden. Dat is een van de redenen waarom ze huizen gaan bouwen, en ze zullen om die reden wel moeten.

 

Nikki Doensen











Mening van samenwerking:


Tom: Ik vond de samenwerking wel goed gaan maar voor de volgende keer waren er wel verbeterpunten zoals beter communiceren zodat als mensen al klaar zijn dat ze iemand anders weer kunnen helpen.  Wat ik fijn vond aan ons groepje was dat als iemand niets kon vinden over een bepaald onderwerp dan  ging iemand uit ons groepje wel helpen zoeken op het internet. De volgende keer zou ik eerder beginnen met de powerpoint zodat dat later geen gestress wordt .


Dou'aa: De samenwerking tussen mij Nikki, Stef en Tom ging eigenlijk heel goed. ik vond het heel leuk om met hun samen te werken. iedereen werkte hard en deed gewoon wat die

Moest doen. Soms werd er wel even iets anders gedaan maar als je daar dan iets van zei gingen ze gewoon weer aan het werk. We hadden duidelijke afspraken en hadden alles goed verdeeld en het is best een mooi en goed werkstuk geworden.


Nikki: Ik vond dat de samenwerking tussen ons groepje heel goed ging, maar de volgende keer moeten we misschien wel wat beter met elkaar communiceren en niet alles op het laatste moment nog af maken. Ook moeten we wat beter afspreken hoe we het precies aan pakken, met het gebruik van bronnen en boeken en dat soort dingen. Maar uiteindelijk is er een mooi en goed werkstuk uit gekomen waar denk ik wel iedereen tevreden over is en ik vind dat we verder goed samen hebben gewerkt!


Stef: Mijn mening is dat wij een supergroepje hadden dat goed samen heeft gewerkt geen ruzie heeft gehad. Iedereen heeft zich gehouden aan wat ze hebben gezegd. We hebben een mooie presentatie/werktstuk neer gezet en ik ben zeer tevreden, ik heb niks negatiefs te zeggen.






Presentatie China.pdf
PDF – 102,0 KB 133 downloads

 

Is China nummer 1 in de wereld met hun kinderarbeid?


Gemaakt door: Sevilnaz, Bo, Marlot en Nikki

Docent:   Meneer de Beer

Gemaakt:   Oktober/November 2013




Inleiding

Ons werkstuk gaat over kinderarbeid in China. We gaan kijken hoe erg de kinderarbeid is in China ook in tegenstelling tot andere landen. Ook gaan we kijken wat voor kinderarbeid er is en wat kinderarbeid nou precies is. En onze hoofdvraag gaan we beantwoorden in dit werkstuk.



Wat is kinderarbeid?

In Nederland komt geen kinderarbeid voor, als je thuis een klusje moet doen is dat geen kinderarbeid. In landen zoals China komt wel kinderarbeid voor. De kinderen daar moeten soms wel 12 uur per dag werken.

Wat is nu eigenlijk de grens tussen echte kinderarbeid of gewoon een klusje doen voor je ouders?


De meeste redenen voor kinderarbeid zijn:


1. Werken omdat hun ouders niet genoeg geld hebben en moeten ze zelf geld verdienen om te blijven leven.

2. Geld verdienen om voor zichzelf te zorgen, omdat ze geen ouders meer hebben of ze zijn weggelopen van huis.

3. Ze gaan niet naar school dus werken ze op plaatsen waar geen scholen zijn.

4. Werken onder dwang omdat de ouders nog schuld hebben bij de fabriek.


De kinderen werken niet in kantoren, ze werken op het land en moeten heel hard en lang werken. Het werk is meestal ook gevaarlijk en vies, de kinderen lopen gevaar om gewond te raken of ziek te worden. Met miljoenen bij elkaar werken ze op een werkplaats of in een fabriek. Soms werken ze wel 12 uur per dag en mogen dan niet eens naar de wc en als ze ziek worden mogen ze ook niet naar de dokter.


Veel meisjes werken ook in de prostitutie, jonge meiden worden gekocht door oudere mannen. De meiden zelf verdienen er niks mee, de man die het meisje gekocht heeft krijgt al het geld. Sommige kinderen weten niet eens dat het werk wat ze doen zo gevaarlijk is. Het werk kan soms zo gevaarlijk zijn dat volwassenen zelf niet eens mee willen doen.

De kinderen werken heel veel maar toch krijgen ze niet veel geld. De lonen zijn laag en durven niet in opstand te komen omdat ze bang zijn om te worden geslagen en/of ontslagen te worden. Als ze ontslagen worden hebben ze geen geld en komen ze niet aan eten en sterven ze.

Kinderarbeid richt ook veel schade aan, aan de kinderen, psychisch en lichamelijke. De kinderen worden vroeg gescheiden van hun ouders en de meeste kinderen zien hun ouders 1 x per jaar met nieuwjaar of ze zien hun ouders nooit meer.

Kinderarbeid is er al heel lang. De ouders lieten de kinderen werken omdat ze zelf niet meer genoeg geld hadden om voor hun kinderen te zorgen. De kinderen hadden wel genoeg energie om het zware werk te doen. Maar voor de meeste kinderen was het toch erg zwaar omdat ze erg ondervoed waren. De hulporganisaties helpen nu de kinderen om naar school te laten gaan maar er is 1 probleem: Als de kinderen naar school gaan kunnen ze niet meer zo veel werken dus komt er minder geld binnen en wordt er nog slechter voor ze gezorgd. Hierdoor moet er een andere oplossing gezocht worden zodat de kinderen naar school kunnen en ook goed geld verdienen om het gezin te voeden.



Waarom is er kinderarbeid in China?

De regering spreekt er liever niet over maar geeft wel toe dat ze ook in China aan kinderarbeid doen. In China zijn ongeveer 5 miljoen kinderen aan het werk. China heeft 1 miljard inwoners en daarom lijkt dit natuurlijk niet zo veel, maar toch zijn het er een heleboel. Omdat in China veel fabrieken zijn, en komen, zullen er ook helaas meer kinderen aan het werk gaan in fabrieken. In China zijn het voornamelijk kleine bedrijfjes die kleding, speelgoed en vuurwerk maken waar de kinderen werken. Zo kunnen de kinderen geld verdienen voor hun gezin en hebben de werkgevers goedkope werknemers om de producten voor ze te maken. Kinderarbeid in China is het gevolg van factoren. Waaronder; armoede, slecht onderwijs beleid en een zwakke wetgeving. De Chinese wet verbiedt het kinderen onder de 16 om betaald werk te verrichten en er gelden streng beschermde maatregelen voor werknemers onder de 18. Toch gaan er elk jaar een heleboel kinderen in China werken. Soms worden er zelfs kinderen gedwongen om te werken als slaven. De meeste kinderen die gaan werken zijn scholieren die vroeg met hun school stoppen om te gaan werken, maar er zijn ook heel veel kinderen die door hun ouders bijvoorbeeld in fabrieken of landbouwbedrijven aan het werk worden gezet als ze schoolvakantie hebben. Uit een onderzoek is gebleken dat ook een fabriek die officiële producten van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing produceerde, gebruik heeft gemaakt van kinderarbeid. Volgens de kinderrechtenorganisatie moet er naast een verandering van de wet, ook een gezamenlijke aanpak van de Chinezen komen. Alleen zo zouden ze een eind kunnen maken aan de kinderarbeid in China. Er is dus kinderarbeid in China omdat er een heleboel kinderen zijn die geld moeten verdienen voor hun gezin, of gedwongen worden als slaaf te werken. Ook de werkgevers van de fabrieken zijn dom omdat ze de kinderen in hun fabrieken laten werken. Het is voor de werkgevers wel handig, want de kinderen zijn niet zo duur en daardoor hoeven ze minder geld uit te geven aan werknemers, maar gewoon dat ze kinderen aannemen is niet goed. Kinderarbeid ligt niet alleen aan de kinderen, maar ook aan de ouders en werkgevers die zo dom zijn kinderen aan te nemen!




Waar is Kinderarbeid in China?

Volgens kinderrechtenorganisatie China Labor Bulletin komt kinderarbeid steeds meer voor in China. De kinderarbeid is het gevolg van meerdere factoren zoals armoede,  

slecht onderwijsbeleid en een zwakke wetgeving.

Hoewel de Chinese wet het verbiedt om kinderen onder de 16 betaald werk te laten verrichten werken er toch ongeveer 5 miljoen kinderen op de arbeidsmarkt. In sommige  gevallen worden kinderen zelfs gedwongen om te werken als slaven in bijvoorbeeld steenfabrieken.


In de meeste gevallen van kinderarbeid gaat het om middelbare scholieren die hun opleiding vroegtijdig beëindigen en door armoede gedwongen worden te werken voor een heel laag loon van nog geen 10 euro per maand. De Chinese wetgeving op dit gebied is zwak en bij inspecties worden de kinderen door hun bazen verstopt.  

De meeste kinderen gaan werken in fabrieken waar ze onder andere kleding,speelgoed en vuurwerk maken en ze gaan werken op landbouwbedrijven.


Een fabriek die officiële producten heeft gemaakt voor de Oylpmische spelen van 2008 in Beijing heeft heel veel gebruik gemaakt van kinderarbeid.


In juni 2007 kwam een slavernijschandaal aan het licht waarin arbeiders (ook kinderen) gedwongen moesten werken in steenfabrieken. Chinese media besteedden toen veel aandacht aan de bevrijdingsacties door de politie, maar nu is het weer stil geworden rondom het thema kinderarbeid.

Het onderstaand interview met een Chinees arbeidertje komt uit een rapport van kinderrechtenorganisatie China Labor Bulletin.


Hoe oud ben je?

20

Hoe lang werk je al in een fabriek?  

5 jaar.

Werken er ook mensen in de fabriek die jonger zijn dan jij?  

Ja sommige zijn 14 of 15 jaar.

Hoe laat begin je ´s ochtends  en wanneer ben je vrij?

We beginnen om acht uur ´s ochtends en werken door tot middernacht.

Hoe lang heb je pauze?

We krijgen geen rustpauzes en we krijgen een halfuur om te eten.

Stop je altijd om middernacht?

Niet per se, als de zaken goed gaan werken we soms langer door, gaat het slechter dan mogen we soms eerder weg.

Hoe lang moet je doorwerken als je overwerkt?

Overwerken is tot 3 uur ´s ochtends, eerder weg is om elf uur.

Als je moeten overwerken, begin je de volgende dag dan weer gewoon om acht uur?

Ja.

Krijg je extra betaald voor het overwerken?

Nee.

Hoeveel verdien je per maand?

Dit hangt af hoeveel ik produceer. Meestal krijg ik 100 yuan (9,67 euro) per maand.

Moeten de jonge werknemers ook zo lang werken?

Ja, maar soms trekken ze het niet.


Conclusie:
Onze conclusie is dus dat er nog wel kinderarbeid is in China, maar dat China niet op nummer 1 staat met kinderarbeid. Er zijn natuurlijk wel veel kinderen aan het werken maar bijvoorbeeld in India werken meer kinderen. Gelukkig gaan er steeds meer kinderen in China naar school, vooral de rijkere kinderen gaan naar school.
Ook komen er gelukkig steeds meer wetten tegen kinderarbeid in China en worden er strengere regels gemaakt om kinderarbeid te voorkomen. Natuurlijk houden niet alle fabriekseigenaren zich daar aan. Maar de kinderarbeid is de laatste jaren wel afgenomen in China.

 

Artikel


'Kinderarbeid in China groeiend probleem'


03/09/07, 14:12

(Novum/AP) - Kinderarbeid komt steeds meer voor in China. Dat schrijft de kinderrechtenorganisatie China Labor Bulletin in een maandag verschenen rapport, dat de zorgen onderschrijft waaraan internationale mensenrechtenorganisaties en het Internationaal Olympisch Comité al eerder uiting gaven.

Volgens het rapport is kinderarbeid in China het gevolg van een combinatie van factoren, waaronder armoede, slecht onderwijsbeleid en een zwakke wetgeving. Hoewel armoede een voorwaarde is voor het ontstaan van kinderarbeid, zo stelt de organisatie, hoeft deze nog niet volledig te zijn uitgeroeid om de rechten van het kind te kunnen waarborgen.

De Chinese wet verbiedt het kinderen onder de zestien om betaald werk te verrichten en er gelden beschermende maatregelen voor werknemers onder de achttien. Toch betreedt een groot aantal kinderen hier jaarlijks de arbeidsmarkt. In sommige gevallen worden kinderen zelfs gedwongen te werken als slaven.

Hoewel het in de meeste gevallen van kinderarbeid gaat om middelbare scholieren die hun opleiding vroegtijdig beëindigen, komen er ook veel gevallen aan het licht waarin scholieren in hun vakanties in fabrieken of landbouwbedrijven aan het werk worden gezet. Uit een onderzoek is gebleken dat ook een fabriek die officiële producten ten behoeve van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing produceert, gebruik heeft gemaakt van deze poel van arbeidskrachten.

In juni kwam in China een slavernijschandaal aan het licht waarin arbeiders, onder wie kinderen, gedwongen te werk waren gesteld in steenfabrieken. Chinese media besteedden destijds veel aandacht aan de bevrijdingsacties door de politie, maar sindsdien is het weer grotendeels stil geworden rondom het thema kinderarbeid.

Volgens China Labor Bulletin is het hoge aantal schoolverlaters in China een gevolg van de tekortschietende investeringen in het onderwijssysteem, waardoor ouders voor de kosten opdraaien en hun kind thuishouden. Hoewel de Verenigde Naties minimaal het dubbele adviseren, stelt China slechts 2,7 procent van het bruto binnenlands product beschikbaar voor onderwijs. Mede daarom is het percentage schoolverlaters vele malen hoger dan de 2,5 procent die officieel wordt gerapporteerd, en bedraagt dat in sommige arme gebieden mogelijk zelfs 40 procent.

De kinderrechtenorganisatie is van mening dat naast een verandering van de wet alleen een gezamenlijke aanpak van Chinezen in alle lagen van de samenleving waarbij het probleem bij de wortel wordt aangepakt, een eind kan maken aan kinderarbeid in China.

Mening over het werkstuk


Bo: Ik vond dat het op zich wel goed is gegaan allemaal, iedereen heeft gewoon gedaan wat hij moest doen dus dat ik wel fijn (:

Nikki: Ik vind dat het heel goed is gegaan, iedereen had het stukje af wat je moest doen en de presentatie is ook goed gegaan. Ook hebben we elkaar goed geholpen met alles.

Marlot: Ik vind dat de samenwerking goed is verlopen, we hadden alles op tijd af en de taken waren goed verdeeld. Volgens mij hebben we allemaal wel veel van dit onderwerp geleerd.

Sevilnaz: Ik vind dat het wel goed is gegaan, iedereen deed wat hij moest doen en de taken waren wel goed verdeeld. We hielpen elkaar ook toen het even niet ging. Goed afspraken maken zodat we niet het zelfde doen.


Bronnenlijst

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1329019/2007/09/03/Kinderarbeid-in-China-groeiend-probleem.dhtml

http://www.thomissen.net/kinderarbeid/index.htm

Op zich hebben jullie goede bronnen gebruikt en jullie hebben en inhoudelijk sterk werkstuk. Echter, verwijs vanuit de tekst naar de bronnenlijst. Dit moeten jullie in periode 2 écht gaan doen!

Bij *1 in de conclusie maken jullie een statement, ofwel een stevige bewering..maar waar is die op gebaseerd?

Ik mis jullie logboek.

 

 

Cijfer: 8

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb